Ring of fire

21 augustus 2009 Reageer Ga naar reacties

Dag trouwe lezers!

Er is weer veel gebeurd hier in Korea. De afgelopen dagen stonden voornamelijk in het teken van excursies. Zo hebben we enkele onderzoeksinstituten en bedrijven bezocht.

Dinsdag zijn we naar een kernfusie centrale geweest. Dit is echt enorm indrukwekkend. Kernfusie betekend nucleaire energie maar dan veilig voor de mensen die er geen verstand van hebben. Dit is echter nog niet commercieel beschikbaar en rendabel. Natuurlijk mochten we geen foto’s maken, dus moeten jullie maar geloven dat het echt enorm machtig is!

In Frankrijk zijn ze de eerste rendabele kernfusiecentrale aan  het maken met ongeveer de hele wereld, maar Korea mocht niet mee doen omdat ze er geen ervaring mee hadden. Dus hebben ze ‘ff’ zelf een kernfusiereactor gebouwd en nu doen ze wel mee. Echt super wat dit land (vergelijkbaar met NL qua grootte en inwoners) allemaal voor elkaar krijgt op technologisch gebied. Ze zijn pas laat begonnen met de industrie omdat ze tot 54 in oorlog zijn geweest.

De volgende excursie was een kerncentrale. Dit is dus de niet veilige nucleaire energie ;). Daar een presentatie gekregen en toen zat het er op. Maar we vroegen of we de kernreactor mochten zien. Nu is dit niet de bedoeling normaal, maar we hadden geluk dat hij op het moment net even buiten gebruik was. Dus we hebben ons daar gewoon naar binnen gepraat. Koreanen zelf komen daar normaal niet eens binnen!

We verwachten gewoon een dikke installatie te zien zoals bij de vorige excursie, maar ze deden er nog een schepje bovenop. We zijn op de reactor geklommen en konden door een dikke laag water van 3 meter de reactor zelf zien!

Het water zelf is radioactief en we konden de uranium staven gewoon zien zitten. (Ik wil niet weten hoeveel straling we daar hebben opgelopen, want in het Westen is zoiets echt niet mogelijk!) Waarschijnlijk plassen we nu met een fluoriserende straal.

Dit was dus echt een machtige excursie. De volgende dag op naar de volgende reeks excursies van Hyundai.

 Dit betekend dat we ’s morgens eerst naar ’s werelds grootste autofabriek zijn geweest! Elke 10 seconden rolt daar een auto van de band. We zijn bij de assemblage lijnen e.d. wezen kijken waar ze de auto’s in elkaar zetten. Echt mega veel koreanen die allemaal een onderdeel vastschroeven, best lache. En buiten de fabriek enorme hectares met nieuwe auto’s die allemaal verscheept worden. Ze hebben daar 400 coureurs in dienst die die auto’s uit de fabriek en op de boot rijden. Die gasten rijden echt snel en precies, mooi om te zien.

Vervolgens gingen we naar een enorme scheepswerf kijken waar ze schepen van 350 meter lang bouwen. Dat is pas echt lompe werktuigbouwkunde. Alleen de schroef van zo’n schip weegt al 110 ton.

In deze fabriek hebben ze ook ’s werelds grootste dieselmotor gebouwd. Voor de wtb-ers onder ons: Hoeveel PK denk je dat er uit een 2-takt diesel 30 cilinder komt? (Reken daarbij een slag van 3 meter en een diameter van 1 meter per cilinder :o).

Maar genoeg over de excursies, wat hebben we nog meer meegemaakt. We hebben een officiele ontmoeting gehad met de burgemeester van de hoofdstad. (Stel je ff voor, een groep buitenlanders die met Cohen gaan babbelen). We zijn hier echt helden!

Nederlanders zijn zowieso hero’s, vanwege Guus Hiddink die in 2002 Korea qua voetbal op de kaart heeft gezet. Dus altijd als we iets gedaan moeten hebben roepen we gewoon “Holland!, Hiddinke!”

We hebben een koreaans meisje in ons gezelschap en die verteld me van alles. Zo zijn wij het ideaalbeeld van de koreanen. “You are all very hansom!”. We worden hier op straat ook echt nagekeken. Vandaag in een aquapark geweest en al die meiden willen met ons op de foto.

Ook heb ik het fenomeen badhuis uitgevonden. Met een paar man staan we elke ochtend 1,5 uur eerder op (Dus we slapen eigenlijk maar half zo lang dus haha) om ’s morgens even naar het badhuis te gaan. Daar hebben ze van die hete en koude baden en sauna’s e.d. echt een heerlijk begin van de dag!

Zeker omdat we ’s nachts op koreaanse matrassen slapen. Dit had de organisatie besteld want was goedkoopst. Maar het bleek dus geen matras te betekenen. We slapen gewoon op de vloer.

Ook nog minder nieuws. Ik heb mijn voet een halve week geleden ernstig verzwikt. Hierdoor heb ik anderhalve dag niet kunnen lopen en dus e.e.a. gemist. Nu gaat het weer beter.

Owja, de titel slaat zowel op de kernfusiereactor als op het gevoel bij een toiletbezoek als je erg pittig te eten krijgt :p

Nu ga ik weer even stoppen. Het verhaal kan wat onsamenhangend zijn maar soms schieten me dingen te binnen en ik heb geen zin om alles na te lezen ;). Ik hoop dat de foto’s een mooie indruk geven, het laden kan denk ik wat lang duren want ik kom er op een koreaanse computer echt niet achter hoe ik die moet verkleinen. Daar kan ik er ook niet te veel laten zien.

Tot spreeks en bedankt voor de leuke reacties tot nu toe!

 1. Piejtje
  21 augustus 2009 op 19:29 | #1

  Jaa hoe vet!! Hesse ok wet grej mejgenome vur een kernbom te maken, erst in de tes douwe, dan gewoen in de koffer, en hup het vleegtuug in zuj ik zegge, ik bied dur alvast €100,- vur. Kenne we binnenkort ozze eigen centrale beginnen hej in Serum, verdene we tenminste snel os geld, stiet volgend joar U2 met Coldplay in het veurprogramma op os fiest:D!

  Gedraag dich vur de rest doa ok he, duj gin dinge die ik ok nit zuj doan, en blief van de vrouwlie dao aaf!!

  • 23 augustus 2009 op 00:51 | #2

   Haha, om bij het radioactieve afval te komen zou ik ongeveer 2 meter moeten duiken. Dat leek me nou niet echt het meest gezonde plan op dat moment in dat water.

   En ja, zal braaf zijn

 2. fvinnzsell
  23 augustus 2009 op 01:46 | #3

  daag jong!!

  je maakt wel echt vette dingen mee, of je verteld het gewoon zwaar overdreven:p dat deed je tenslotte ook met dat canyoningen. en die vrouwtjes willen allemaal met jou op de foto:o haha die vrouwtjes waar jij mee op de foto staat zijn van karton

  xx fvinzs

  • 23 augustus 2009 op 23:17 | #4

   Haha, het is echt niet nodig de verhalen sterker te maken dan dat ze zijn ;)

   Jij kan dat mooi bij Simon checken en de rest bij neef Ren’e. Mochten jullie daar behoefte aan hebben :p

   En idd de vrouwtjes die ik op de site zet zijn van karton :)

 3. Bas
  23 augustus 2009 op 18:13 | #5

  Mijn schatting is 115.000 PK ;) Klinkt best lache daar. Zo’n ringreactor zou ik ook wel us van dichtbij willen zien. Ga ik wel in Frankrijk kijken dan :p. Anywayz ik hoor ut wel weer, jij vermaakt je daar wel. Ik ga alvast een Geigerteller zoeken om te checken of het over 2 weken wel safe is om bij jou in de buurt te komen. Fluoriserend piesen is namelijk zoooooooo 2007!

  • 23 augustus 2009 op 23:19 | #6

   Hmm, ik weet het eigenlijk al niet meer. Het was een 5 met veel nullen ;)

   En in frankrijk zal je echt niet in de reactor zelf kunnen kijken vrees ik…

 4. Bregje
  23 augustus 2009 op 18:30 | #7

  Timmie!

  Wat een verhaal! Je bent je daar niet aan t vervelen iig, dat is duidelijk!
  Wel sund van je pootje, maar gelukkig gaat dat alweer beter :)
  Die technische dingetjes snap ik (doh) ballen niet van, maar dat was te verwachten;)
  Ben benieuwd naar je volgende verhaaltje!

  Succes met de vrouwlie daar ;)

  X Bregje

  • 23 augustus 2009 op 23:20 | #8

   vrouwlie
   Vrouw Lie

   Leuke woordspeling heb je daar, elke koreaan heet wel of Lie of Kim. Dus ze lijken allemaal op elkaar en hebben ook nog es allemaal dezelfde naam. Erg verwarrend.

   Volgend verhaaltje komt wanneer ik weer inet heb ;)

 5. Clephaasjes
  24 augustus 2009 op 22:58 | #9

  Hoi Tim
  Heb jou verhaal 2x gelezen, maar zo als je weet snap ik niet echt veel van allemaal die technische details. Laat dit liever aan andere techneuten onder ons over. Maar zo te horen, komen jullie nog eens ergens. Die verzwikte enkel, heb je die met waaghalzerij opgelopen. (Ik had je er voor gewaarschuwd, weet je nog). Verder zijn de foto’s erg duidelijk, maar je zult er vast nog veel meer geknipt hebben. Verder wensen wij jou nog veel plezier en veel indrukwekkende excursies. Groetjes van ons allemaal.

  • 27 augustus 2009 op 00:05 | #10

   Dag thuis!

   Tsjah, er zijn vast ook wel werktuigbouwers die dit lezen dus af en toe moet ik die ook lekker maken ;)
   M’n verzwikte voet heb ik onderweg naar het toilet opgelopen, dus niet extreem spectaculair :p
   Groetjes thuis!

 6. Piejtje
  27 augustus 2009 op 21:53 | #11

  Wao blieft ut nieje verhaaltje?

  • 29 augustus 2009 op 11:01 | #12

   Leuk om te horen dat er mensen nieuwsgierig zijn!

   Lang achter internet zitten is hier een beetje problematisch ;) Op http://www.korea2009.nl staan ook de dagverslagen. Kun je m’n sterke verhalen eens van een andere kant horen :p

 7. Clephaasjes
  2 september 2009 op 15:49 | #13

  Er is er een jarig hoera, hoera,dat kun je wel zien dat is TIM.
  Tim, van HARTE PROFICIAT MET JE 22ste verjaardag. Wij zijn helaas niet in de gelegenheid om jou even op te komen zoeken (zou wel een erg duur kado worden ha,ha,ha) maar we zullen hier een pilsje op jou drinken. We willen jou ook wel op een biertje trakteren, maar weten niet hoe dit werkt (kun je misschien even uitleggen) Maak er met al jou reisgenoten een nooit te vergeten verjaardag van!!!!!
  Groetjes, knuffels en XXX van ons allemaal.

  • 3 september 2009 op 23:52 | #14

   Ik heb zeker een goede 22e verjaardag gehad. Al is dat wel alweer ’n behoorlijk tijdje geleden ;)

   Biertje = gewoon klikken op het plaatje.

   Greetz,

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: